Zakačite se na smaragdne avanture

Mir koji se nalazi iznad i ispod površine.

Zaronite duboko u vodu kako biste pronašli svijet života i boja.

RIJEKA UNA

Jedna i jedina

Legenda ovog kraja kaže da su rimski legionari nakon što su vidjeli rijeku Unu bili zapanjeni smaragdnom ljepotom rijeke. Stojeći pred prekrasnom čistom planinskom vodom i njenim obilnim slapovima i brzacima shvatili su jedinstvenu ljepotu koja se pred njima predstavljala. Zvali su je Una – “jedna i jedina”, i u ovom slučaju su mislili da ne postoji rijeka jedinstvena kao rijeka Una.

Ribari i ljubitelji prirode oduševljavaju se beskrajno očaravajućim prizorima, florom i faunom koji se mogu pronaći uz rijeku Unu na ovom području Unsko-sanskog kantona. Ljepota koja je tisućama godina ostala divlja i netaknuta.

Njeno vrelo leži u blizini sela Donje Suvaje (RH), u polušpilji na kamenoj planini na visini od 448 m, gdje se potom ulijeva u Savu u selu Uštici kod Jasenovca. Potoci Labinovac, Studeni potok i Srebrenica spuštaju se, pored izvora, sa obronaka planine Čemernice. Rijeka Una duga je 214 km, s različitim širinama i dubinama u svom toku. Drugi je, iza Drine, po količini i snazi.

Prekrasni slapovi nalaze se u Martin Brodu gdje se Una spušta u dolinu, primajući pritoku Unac, izbijajući iz njenog kanjonskog dijela. Rijeka Una prolazi dijelom kroz kanjone u planinskim dijelovima i dijelom kroz ravnice. Istječući iz kanjona, voda produbljuje kanale u sedri i poroznom dnu korita, stvarajući slapove i brzace neizmjerne ljepote.

Riba
Potočna i kalifornijska pastrmka, te lipljen
Srednji tok: mladica, štuka, klen, podust, plotica i mrena
Donji tok: sve ostale nizinske vrste riba uključujući soma

Ribolovna područja
Salmonidni dio rijeke počinje u gornjem ili izrazitom dijelu izvora Ripča (10 km prije Bihaća), srednjim od Ripča do Bosanskog Novog, a nižim dijelom nizvodno do ušća. U srednjem dijelu nalazi se nešto ciprinida i izdanaka, a u donjem dijelu samo ciprinidi. Zbog specifičnih temperatura vode, količine kisika na raspolaganju, pada i protoka, rijeka Una je tipična rijeka pastrmke. Nemali broj lipljena spušta se od Martin Broda do Ripča gdje se pojavljuje javor. Odlično mjesto za ribolov na umjetnu mušicu zbog svoje pristupačnosti je od Martin Broda do Ripča – pravog lipljanskog kraja. Unska pastrmka ne dostiže posebnu veličinu, težine oko 1,5 kg, rijetki su veći primjerci. Lipljen može doseći i do kilogram težine.

Sportskim ribolovcima najatraktivnije će biti područje od Martin Broda do Kulen Vakufa. Prostor za mlade i vrijedne trofejne ribe počinje u donjoj polovici srednjeg toka, od Kostelskog slapa ispod Bihaća do Bosanske Krupe. Ovo je glavno područje djelovanja Une. Najbolji tereni se nalaze oko područja Cazin-Srbljani-Ostrožac-Grmuša-Bosanska Krupa.

Štuka se pojavljuje na području Bihaća. Ispod ušća Klokut kod sela Kralje, te ispod slapova u dubokoj tišini područja zvanog Pokoj, mogu se naći velike štuke, a ponešto i smuđ. Štuka se zapravo može naći do ušća Une u Savu. U nižim područjima ima puno klena, podusta, plotica i mrene. Som se nalazi desetak kilometara ispod Bosanske Krupe, a najbolje područje je oko ušća Sane u Unu (kod Bosanskog Novog).

 

Na određenim dijelovima spomenutih vodotoka organizirani su ribolovni reviri i to :

 • 3 revira za mušičarenje (fly fishing) na rijekama Una i Unac;
 • 4 revira za ribolov metodom varaličarenja (tkz. blinker i leptirica) i metodom vodene kugle sa max. 3 suhe umjetne mušice na rijeci Uni

Uspostavljeni ribolovni reviri u Nacionalnom parku „Una“

Mnogim ribolovcima iz regije i cijele Europe poznati su dosadašnji reviri za mušičarenje Unac i Una, a novom organizacijom ribolova stvoreni su uvjeti za daljnju popularizaciju ovog sporta na ove dvije rijeke.
Posebno ističemo 3 revira za mušičarenje koji predstavljaju u regionu jedinstvene ribolovne revire za zaljubljenike mušičarenja :

 • Revir br.1 „Martin Brod“ u dužini od 7,5 kilometara
 • Revir br.1B „Kulen Vakuf“ dužine 1,5 kilometar
 • Revir br.3 Bjelila-Loskun u dužini od 4 kilometara

Uspostavljena su 2 revira za ljubitelje ribolova metodom varaličarenja sa umjetnim mamcem (blinker i leptirica) i ribolova sa vodenom kuglicom uz max. 3 suhe mušice i to:

 • Ribolovni revir br.2 „Ćelije – Klisa“ u dužini od 14,5 kilometara,
 • Ribolovni revir br.4 „Dvoslap“ dužine 5,5 kilometara,
 • Ribolovni revir br.1A „Gečet“ u dužini od 3 kilometara,
 • Ribolovni revir br.5 „Očigrije“ u dužini od 1,7 kilometara

U navedenim revirima najviše su zastupljene vrste:

 • potočna pastrmka / Salmo trutta / koja se lovi u periodu 01.03. – 30.09.
 • lipljen / Thymallus thymallus / koja se lovi u periodu 01.05. – 30.09Više informacije o ribolov na rijeci Uni možete naći ovdje.

RIJEKA KRUŠNICA

Impresivno se uzdiže ispod strme litice sa prosječnom zapreminom vode od oko 200 kubnih metara u sekundi. Zapitate se odakle tačno izvire ova ogromna količina vode. Ronioci su istražili njene dubine i javili da je izvor Krušnice dubok 112 metara. Zanimljivo je da postoji prostor za dalja istraživanja izvora, ali zbog tehničkih ograničenja ekspedicije su za sada ostale na ovoj dubini. Dakle, to je jedan od najdubljih izvora u BiH i svakako jedan od najdubljih u Evropi.

Rijeka Krušnica je pritoka Une u sjeverozapadnoj Bosni. Vijuga oko 6 km prema selu Bosanska Krupa, gdje se potom ulijeva u Unu.
Cijelo ovo područje je bogato florom i faunom, uz prisustvo dosta ribe i raznih vrsta rakova.
Prava scena sa svojom tirkiznom bojom i zvukom koji izaziva strahopoštovanje onih koji stoje u njenom prisustvu.

Riba
Lipljen je glavna vrsta, ali postoji i dobra populacija potočne pastrmke, te rjeđe kalifornijske pastrmke.
Pastrmke ovdje dolaze prilično rijetko, ali ipak mogu dostići dobre veličine.

Karakteristike vode
Gornji dio rijeke je poput muhe. Sa širinom od oko 10 m i prosječnom dubinom od 2 m možete pronaći lijepe spore grebene s ponekim većim gromadama.

Savjeti za opremu za mušičarenje pastrmke / lipljena
Flyrod 9 i 10 ft, klase # 5 do # 6, kotrljajte i liniju u skladu s tim. DT ili WF-F uže za nimfe i ribolov na suhu mušicu. Tippets što je moguće duži i tanji (ne manje od 0,12 mm). Ovdje su dozvoljene samo bodljikave udice, uzmite to u obzir pri odabiru muha. Sve faze lišajeva, punoglavaca i kamenih mušica (ili njihovih nimfi) obećavaju dobar uspjeh.

Izvod iz propisa o ribarstvu
Samo zgrabi i pusti!
Svaka ulovljena riba se lako pušta!
Samo kuke bez šipki!

Ribolovnih dozvola

Dnevnih ili trodnevna ribolovnih dozvola može se obaviti kod udruženje sportskih ribolovaca Krušnica ili skraćeno USR „Krušnica“.

Imaju dvije različite cijene, ovisno o vrsti ribe koju lovite.
10 KM za vrste “bijele” ribe kao što su slatkovodna riba, kaktusna plotica, čokot, mrena itd.
20 KM za ostale vrste riba, od kojih su jedna vrsta salmonida.
150 KM za 3 dana (2 noci)

 

 

Više informacija o USR Krušnica možete pronaći ovdje.

Obratite se našem timu ako želite obaviti dozvolu za ribolov.

Jeste li spremni za opuštanje?

Rezervirajte danas vaš boravak kod nas.
Naš tim će vam pomoći da isplanirate svoj aranžman koji bi odražavao vašu konačnu viziju boravka u prirodi.